news-details
Društvo

Preminuo novinar Aleksandar Aco Janinović

Dugogodišnji novinar Pobjede, dopisnik iz Ulcinja Aleksandar Aco Janinović preminuo je u subotu veče 23. maja 2020. godine, a sahranjen je juče na groblju pod Bijelom Gorom.

Kolega Janinović rođen je 17. aprila 1942. godine u selu Kruče – Opština Ulcinj. Osnovnu školu završio je u Ulcinju, Učiteljsku u Nikšiću, a studije srpskohrvatskog jezika i književnosti u Sarajevu.

Rano je počeo da se interesuje za novinarstvo, pa je prvi tekst u Pobjedi objavio prije više od pola vijeka - 1968. godine. Saradnja sa Pobjedom, uz kraće prekide, trajala je duže od tri decenije. Osim dnevnog izvještavanja iz Ulcinja, Aco je poseban doprinos dao stalnom rubrikom Ulcinjske skice, objavljivanom dugo godina u nedjeljnom izdanju našeg lista. Upravo je dio tih tekstova, izabranih priča, osvrta, zapisa i reportaža objedinjen u istoimenim knjigama, koje je Nova Pobjeda izdala 2017. i 2019. godine.

Janinović je bio i prosvjetni, kulturni i društveno-politički radnik. Bio je pomoćnik direktora Osnovne škole ,,Maršal Tito“, zatim direktor Centra za kulturu, član Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore i sekretar Opštinskog komiteta Saveza komunista Ulcinja. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Izvor: Pobjeda